Vabilo k branju novega nadaljevanja o stavbni dediščini doline zgornje Kolpe in Čabranke

Spoštovani,

v letu 2020 smo uspeli zaključiti novo nadaljevanje  o stavbni dediščini naše doline, ki navkljub na prvi pogled skromnim ostankom, vedno znova razkriva zanimive povezave naših krajev in ljudi v  stoletjih vse od poznega srednjega veka naprej. Tokrat na relaciji od Loške doline do Brod Moravic. Verjamemo, da vam bo branje odstrlo marsikatero zanimivost, ki je do sedaj še niste opazili. Knjiga je dostopna na Digitalni knjižnici Slovenije, nekaj izvodov pa je še na voljo v Palčavi šiši. Na spletni knjižnici najdete tudi prejšnje dele knjige, a tudi knjigo Bojana Paniča: “Pilok”, ki smo jo s pomočjo sodelavk in sodelavcev ter Urada vlade RS za Slovence v zamejstvu in svetu uredili in izdali kot prvo knjigo v čezmejnih pleško – osilniških govorih.

Tudi v letošnjem letu načrtujemo prireditve, raziskovanja – ta bodo nekaj bolj usmerjena v pripovedke. K temu bomo dodali tudi  evidentiranje del delavnice Petra Rutarja iz Osilnice, ki je z deli združevala obe strani doline od 1880-ih let do druge svetovne vojne.

Lepo vabljeni k branju, na naše prireditve v narečju in k sodelovanju pri  projektih. Prireditve pričnemo s prvomajskim pohodom po dolini, o katerem boste še obveščeni.

Marko Smole
za Etnološko zbirko Palčava šiša, Plešce

Povezava do nove knjige:
www.dlib.si/details/URN:NBN:SI:DOC-3YRR74CZ/

Dostopnost