Peter Klepec

Junak našega kraja je Peter Klepec, po katerem se naša dolina  imenuje in tako se imenuje tudi naša rubrika, ki opisuje Osilniško dolino, Dolino Petra Klepca.
Ob tem naj vam na kratko povzamemo dve različici legende o našem junaku.

1.različica:
Ljudske pripovedke, ki so se prenašale iz roda v rod, pripovedujejo, da je bil Peter Klepec siromašen, šibak in slaboten kmečki deček. Zaradi njegove šibkosti je bil tarča ostalih pastirjev, ki so mu venomer nagajali in zaradi tega si je želel postati močan. Tako mu nekega dne Bog uresniči željo…

Peter na ukaz s strani Boga naenkrat lahko izruje grm, brezo in na koncu še debelo hojo. A s svojo silno močjo se Peter ne maščuje porednim tovarišem, pastirjem, ampak z njo pomaga ljudem… Tako je naš junak iz kamnite gmajne naredil njive, hišo za mater,… Prav tako je našo dolino obranil pred vpadi Turkov, ki so prihajali v naselja ter požigali hiše, ubijali in ropali. S svojo močjo je postal simbolični junak naših krajev.

2. različica:
Legenda opisuje Petra kot malega, slabotnega fantiča, pastirja, kateremu je gorska vila podarila nadnaravno moč, ker jo je spečo, z vejami, obvaroval močnega sonca. Peter je to moč uporabil proti vpadu Turkov v našo dolino, in zaradi tega je postal naš junak in tudi prav zaradi tega, našo dolino imenujemo “DOLINA PETRA KLEPCA”.

Dostopnost