Turizem

Turistična rekreacijska ponudba, vezana na Kolpo, je usmerjena v lažje družabne aktivnosti, primerne tudi za družine in večje skupine.

Naj vam predstavimo nekatere aktivnosti:

VODNE AKTIVNOSTI

Kolpa nudi očesu svoje čare vse leto. V toplejših mesecih, od aprila do oktobra, pa ponuja rekreativcem tudi nepozabna doživetja. Če se boste na reko podali v družbi, boste seveda izbrali raft ali kanu. Ob ugosnem vodostaju, od aprila do Rakting oktobra, traja spust do 4 ure (14 km), mesec avgust pa je primeren tudi za družinske spuste, popestrene s kopanjem in skakanjem z mostov. Kajak ponuja večje užitke, a zahteva nekaj več veslaške spretnosti. Zato pa je samotni užitek drsenja, tik nad gladino vode, izjemen. Kdor upa v tesen objem reke, kdor želi polno doživetje reke, jo spoznava z rečnim bobom (hydrospeed). V posebni neoprenski obleki in s plavutkami dobesedno potuje s Kolpo, se z njo zlije in v dveh urah spozna osem kilometrov njenih skrivnosti.

 

POHODNIŠTVO

Dežela Petra Klepca leži na razgibanem območju ob reki Kolpi, obdajajo jo gore. Pohodništvo Višinska razlika med najnižjo in najvišjo točko je več kot 800 metrov, kar daje pohodnikom ali planincem veliko možnosti za sprostitev v neokrnjeni naravi. Najzanimivejši vrhovi so: Taborska stena (1059 m), Dragarski vrh (971 m), Šajbnik (861 m), Mož (1125 m), Firstov rep (1002 m), Loška stena (875 m), Krokar (1122 m), Krempa (942 m) in Borič (915 m). Pohodi do najbolj oddaljenih vrhov trajajo največ sedem ur v obe smeri, zato označene planinske poti lahko prehodi vsak, ki ima v sebi kanček športnega duha.

1. Osilnica – Šajbnik – Osilnica (4h)
2. Čačič – Firstov rep – Loška stena – Grintovec (krožna pot) (6.5h)
3. Osilnica – Kupari – izvir Kolpe – Razloge – Osilnica (4.5h)
4. Bosljiva Loka – Krempa – Bosljiva Loka (4h)
5. Sv. Ana – Borič – Rake – Rački potok – Sv. Ana (4.5h)
6. Žurge – Taborska stena – Žurge (3h)
7. Belica – Dragarski vrh – Dragarji – Šajbnik – Bezgovica (6h)
8. Plešce – Požarnica – Sv. gora – Sedlo – Zamost – Osilnica (4h)
9. Gerovo – Livi draga – Risnjak – Gerovo (3h)
10. Grintovec – Turke – Kalic – Požar – Podgora – Zakrajc – Ložac – Grintovec (5h)
11. Grintovec pri Osilnici – Firstov rep – Loška stena – Grintovec pri Osilnici (5h)

 

RIBOLOV

Reka Kolpa je ena najbolj neokrnjenih vodotokov v Sloveniji. V njenih vodah največkrat opazimo potočno postrv (salmo trutta), lipana (thymallus thymallus), amerikanko (oncorhynchus mykiss) in klena (leuciscus cephalus cephalus). Na Kolpi je ribolov dovoljen od 1. aprila do 1. septembra, z muharico z eno muho. V tem času je dovoljeno loviti na reki Čabranki z vodnim plovcem in eno muho, z blinkerjem in seveda z muharico. Sulec se lahko lovi le pozimi. V potokih živijo tudi raki: koščak (anstropotamobius pallipes), jelševec ali potočni rak (astacus astacus). Prisotnost rakov v teh vodah dokazuje, da so še vedno izjemno čiste.

 

KOLESARJENJE IN KOLESARSKI IZLETI

V Osilnici in v okolici je mnogo naravnih in kulturnih zanimivosti, ki so oddaljene največ deset kilometrov, zato se je do njih najlepše podati kar s kolesom. Do najvišje ležeče vasi Čačič, od koder je lep razgled po vsej Osilniški dolini, se po makadamski poti pripeljete v slabi uri. Do Mirtoviškega potoka ali do kopališča v Bosljivi Loki pridete v pol ure. Za zahtevnejše gorske kolesarje je v okolici veliko gozdnih poti.

1. Osilnica – Sveta Ana – Osilnica (20 km)
Navedena kolesarska pot, ki poteka po asfaltni cesti, je primerna za vse kolesarje.
2. Osilnica – Padovo – Ribjek – Osilnica (10 km)
Krožna pot po makadamski poti je v prvem delu strma.
3. Osilnica – Plešce – Belica – Bezgovica – Osilnica (12.5 km)
Pot pelje po slovenskem in hrvaškem ozemlju.
4. Osilnica – Plešce – Belica – Bezgovica – Čačič – Padovo – Ribjek –
Osilnica (15.5 km)
5. Osilnica – Zamost – Čabar – Parg – Tršce – Mali lug – Zamost – Osilnica (35 km)
6. Osilnica – Smrekarji – NP Risnjak – Kupari – Hrvatsko – Osilnica (12.5 km)
7. Osilnica – Fara – Prelesje – Fara – Osilnica (68 km)
8. Osilnica – Petrina – Brod na Kolpi – Gašparci – Turke – Grintovec –
Osilnica (40 km)
9. Osilnica – Mali lug – Crni lug – Delnice – Brod na Kolpi – Gašparci –
Bosljiva Loka – Osilnica (69 km)
10. Osilnica – Cabar – Draga – Borovec – Banja Loka – Petrina – Kuželj –
Bosljiva Loka – Osilnica (79 km)

Z gorskimi kolesi se lahko podate na izlete po bližnjih krajih. Tisti, ki si želijo več avantur, se lahko vozijo po gozdnih poteh. Z gorskimi kolesi se lahko odpravite na krajše poti, lahko pa tudi na poldnevne ali celodnevne izlete.

Pred leti so v Osilnici odprli obkolpsko pot, ki vodi skozi štiri občine. Pot, ki se prične v Osilnici, je mogoče prehoditi, prekolesariti ali preveslati. Ob njej so predstavljene kulturne in naravne znamenitosti.
Kolesarska pot, ki je dolga 220 kilometrov, vodi iz Osilnice v Metliko, Črnomelj in mimo Vinice nazaj v Osilnico.
Veslaška pot se začne v Osilnici in konča v Metliki. Vodi skozi najlepše predele južne Slovenije.

Dostopnost