Zdravstveni nadzor pitnih voda je v Občini Osilnica zagotovljen preko Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano iz Novega mesta.
Upravljavec vodovodnih sistemov: Občina Osilnica
Odgovorna oseba: Alenka Kovač, županja
Dejavnost: zbiranje, čiščenje in distribucija vode
Enotna klasifikacija dejavnosti: 100310
Št. uporabnikov pitne vode na oskrbovalnem območju Osilnica: 150
Št. uporabnikov pitne vode na oskrbovalnem območju Ribjek: 80
Priprava vode na vodovodnem sistemu Osilnica:
klorinator – doziranje natrijevega hipoklorita
Priprava vode na vodovodnem sistemu Ribjek:
klorinator – doziranje natrijevega hipoklorita
filter iz steklenih kroglic – filtriranje vode
aluminijev klorid, bazičen – doziranje po potrebi (odvisno od motnosti vode)
Cena dobavljene pitne vode za 1l je 0,001 EUR, za 1 m3 je 1,00 EUR.
Primerjavo letne porabe pitne vode uporabnika javne službe ali lastnika zasebnega vodovoda s povprečno porabo uporabnika javne službe ali lastnika zasebnega vodovoda lahko izvedete na naslednji povezavi:
komunala.info (https://www.komunala.info/vstop) ali
PRIMERJALNA-ANALIZA-2022_OSKRBA-S-PITNO-VODO_zakljucno-porocilo.pdf (skupnostobcin.si)
Na povezavi: Izračun povprečne porabe vode (enki.si) lahko izračunate povprečno dnevno porabo vode na člana gospodinjstva/na osebo.
Trdota vode
Trdota vode je naravna lastnost pitne vode. Povzročajo jo raztopljene mineralne snovi, ki vodi dajejo okus, predvsem kalcijevi in magnezijevi hidrogenkarbonati iz apnenca in dolomita ter kalcijev sulfat (sadra) in drugi ioni, ki jih voda raztaplja iz prsti in kamnin (Na+, K+, Cl- in drugi) na poti do vodnih zajetij.
Vsebnost soli v vodi oziroma trdoto vode podajamo kvantitativno s trdotnimi stopinjami (nemške ali francoske stopinje).
V spodnji tabeli je prikazana lestvica trdote vode v nemških stopinjah (°N):
trdota vode (°N) | opis |
0 – 4 | zelo mehka voda (destilirana voda) |
4 – 8 | mehka voda (deževnica) |
8 – 18 | srednje trda voda (večina vodovodnih vod) |
18 – 30 | trda voda |
nad 30 | zelo trda voda |
Trdota vode je sestavljena iz začasne ali karbonatne trdote ter trajne ali nekarbonatne trdote. Začasno trdoto najlažje odstranimo s pomočjo segrevanja vode (prekuhavanje), pri katerem se kalcijevi in magnezijevi hidrogenkarbonati pretvorijo v netopne karbonate. Posledica izločanja karbonatov je nastanek vodnega kamna ali kotlovca, ki se nalaga v ceveh, parnih kotlih, bobnih pralnih strojev. Pri tem se porabi znatno več energije, trda voda zmanjšuje učinkovitost mil in pralnih praškov. Poznamo tudi mehko vodo, ki pa ne vsebuje raztopljenih kalcijevih in magnezijevih ionov, ki bi tvorili vodni kamen.
Na območju Občine Osilnica imamo srednje trdo vodo.
Za vodovodni sistem Osilnica je trdota vode 14,4 °N. Ostali parametri so:
Kalcij 57 mg/L
Magnezij 28 mg/L
Kalij 1,2 mg/L
Za vodovodni sistem Ribjek je trdota vode 11,9 °N. Ostali parametri so:
Kalcij 52 mg/L
Magnezij 20 mg/L
Kalij 0,24 mg/L
Vse informacije, pomembne za varno oskrbo s pitno vodo, pridobite tudi na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje, na povezavi NIJZ .
NAVODILA ZA VARČEVANJE S PITNO VODO
- Med umivanjem rok, zob ali med britjem zapirajmo pipo.
- Uporabljajmo raje tuš kot kopalno kad.
- Skrajšajmo čas tuširanja.
- Premislimo, ali je res potrebno brisače menjavati vsak dan.
- Preverimo, ali smo pipo po uporabi dobro zaprli.
- Preverimo, ali splakovalnik v stranišču pušča.
- Uporabljajmo varčne pralne in pomivalne stroje.
- Posodo raje operimo v pomivalnem stroju kot ročno.
- Če posodo pomivamo ročno, med čiščenjem z detergentom vodo zapirajmo.
- Pralne in pomivalne stroje vključimo šele tedaj, ko so napolnjeni.
- Ob nakupu novih pomivalnih in pralnih strojev preverimo, če omogočajo nastavitev količine umazane posode ali perila.
- Zelenjavo in sadje perimo v skledi z vodo in ne pod tekočo vodo.
- Premislimo, ali za pitje vedno potrebujemo drug kozarec ali lahko večkrat uporabimo istega.
- Za hlajenje pijače ne uporabljajmo hladne tekoče vode.
- Vodo, s katero smo oprali sadje in zelenjavo, uporabimo za zalivanje rož.
- Prazne površine med rastlinami v okrasnem ali zelenjavnem vrtu pokrijmo s pokrivko iz slame, lubja ali pokošenih travnih ostankov, da preprečimo izhlapevanje vode.
- Naravnajmo rezilo kosilnice na višjo raven. Višje trave ščitijo korenine pred izsušitvijo in zmanjšajo potrebe po zalivanju.
- Če voda odteka z zelenice ali vrta, zmanjšajmo intenziteto zalivanja ali zalivajmo v krajših časovnih intervalih.
- Vrt zalivajmo v jutranjih ali večernih urah in ne v premočnem vetru.
- Vrt zalivajmo redkeje in takrat bolj intenzivno, da rastline razvijejo globok koreninski sistem.
- Dvorišča ne čistimo z vodo, raje ga temeljito pometimo.
- Nadzorujmo porabo vode na vodomernem mestu.
- Naučimo se zapreti glavni vodovodni ventil.
- Poročajmo upravljavcu vodovodnega sistema o okvarah na javnem vodovodnem sistemu
PLANI VZORČENJA:
OBVESTILA O NAČINIH OBVEŠČANJA:
Obvestilo – načini obveščanja 2024
POROČILA OD NLZOH:
Poročila o vodi 2024- vodovodni sistem Osilnica:
Poročila o vodi 2024 -vodovodni sistem Ribjek:
Poročilo o zdravstvenem nadzoru pitnih voda v občini Osilnica za leto 2023
Porocila o vodi-vodovodni sistem Osilnica 2023
Porocila o vodi -vodovodni sistem Ribjek 2023
Poročilo o zdravstvenem nadzoru za leto 2022
Porocilo o zdravstvenem nadzoru za leto 2021
PDF Poročilo za leto 2020 [2.456,17 KB]
PDF Poročilo za leto 2019 [216,96 KB]
PDF Poročilo za leto 2017 [227,18 KB]